Icke-tekniska lösningar

Det finns många olika icke-tekniska lösningar som kan hjälpa dig att kommunicera om du har en partiell eller total hörselnedsättning. De omfattar:

Teckenspråk

Det finns olika slags teckenspråk, men i Sverige är svenskt teckenspråk det vanligaste. Det är en kombination av handformer och handrörelser, läpprörelser, ansiktsuttryck och axelrörelser som har sin egen grammatik och struktur.
Det bästa sättet att lära sig det är att gå en kurs med en kvalificerad lärare och öva hemma med hjälp av videoklipp, webbplatser och böcker.

  • Hitta en kurs nära dig med hjälp av dina lokala myndigheter – leta online eller titta i telefonkatalogen för att hitta kontaktuppgifter.
  • Besök http://www.british-sign.co.uk/

Läppläsning

Det är otroligt användbart att ha denna förmåga om du har någon form av hörselnedsättning, även om du använder hörapparat, eftersom det alltid kan finnas ord du missar, särskilt i bullriga miljöer.

Läppläsning handlar helt enkelt om att känna igen läppformer, miner och ansiktsrörelser som folk gör när de pratar. Det bästa sättet att lära sig är att gå en kurs som leds av en kvalificerad lärare.  Besök webbplatsen för Association of Teachers of Lipreading to Adults (ATLA) http://atlalipreading.org.uk/

Ta reda på mer om kommunikation från välgörenhetsorganisationen Action on Hearing Loss.