Hearing Aids UK

De bästa hörapparatslösningarna

Hörapparater är den bästa lösningen för många som har hörselnedsättning och ska därför alltid prövas innan hörselimplantat övervägs. Uppskattningsvis 560 000 personer i Sverige kan få hjälp av hörapparater och nästan nio av tio av användarna idag använder sin hörapparat.

Så här fungerar hörapparater

Hörapparater fungerar helt enkelt genom att förstärka ljud. De flesta hörapparater, däribland de som rutinmässigt delas ut är nu digitala.

En hörapparat innehåller en inbyggd mikrofon som fångar upp ljud och bearbetar det till en elektrisk signal med hjälp av en pytteliten dator. Signalen förstärks sedan och omvandlas tillbaka till ljud som därefter skickas tillbaka in i ditt öra. Hörapparaten kan justeras så att den passar din hörselnedsättning. Hörapparaterna blir alltmer digitala och anpassar sig automatiskt till olika lyssningsförhållanden, såsom bullriga eller tysta miljöer, så att du inte behöver hålla på och ändra det manuellt.

För vilka är hörapparater lämpliga?

Hörapparaterna är lämpliga för personer med lindrig till måttlig hörselnedsättning. De kan också vara till hjälp vid svår till grav hörselnedsättning, men då behöver du förmodligen ytterligare hjälpmedel, såsom lyssningshjälpmedel för telefonen, läppläsning och/eller teckenspråk.

Olika typer av hörapparater

Det finns ett flertal olika slags hörapparater. De flesta använder sig av luftledning, då ljud förs ner genom hörselgången och mellanörat till cochlean och in i innerörat. Om du ändå inte kan använda dessa av medicinska skäl eller om de inte passar dig kan du ta hjälp av andra typer av hörapparater eller hörselimplantat som kringgår hörselgången och istället skickar ljudvibrationerna direkt till ditt inneröra.

  • Digitala bakom-örat-apparater  Det är det är oftast denna typ av hörapparat som landstingen tillhandahåller. Den sitter bakom ditt öra och en mjuk plastslang ansluter den till en formgjuten insats (öronsnäcka) eller, om du har en ”öppen insats”, till en mjuk insats vid slangens ände. En öppen insats syns inte lika mycket som en öronsnäcka. Den är lämplig för lindrig till måttlig hörselnedsättning
  • Digitala hjälpmedel med mottagare-i-hörselgången Vissa hörselkliniker tillhandahåller numera RIC-apparater (mottagare-i-hörselgången) som ser ut som hörapparater med öppen insats, men de är även lämpliga vid svår hörselnedsättning. Mottagaren sitter inuti hörselgången snarare än i ”höljet” och det hårda fodralet som sitter bakom örat. En tunn slang och dess ände ansluter det till höljet.

Digitala allt-i-ett-apparater

Det finns tre olika slags hörapparater som alla har elektroniska delar i ett gjutet hölje inuti örat, utan några sladdar eller andra delar bakom örat. Det är dock oftast endast tillgängliga privat.

 • Hörapparater i örat (in-the-ear, ITE) fyller större delen av concha, den skålformade delen av ytterörat precis utanför hörselgången. De lämpar sig för alla grader av hörselnedsättning.
 • Hörapparater i hörselgången (in-the-canal, ITC) är lite mindre, så de är mer diskreta och lämpar sig för lindrig till måttlig hörselnedsättning.
 • Hörapparater helt inne i hörselgången (completely-in-the-canal, CIC) är den minsta typen och är nästan helt osynliga. De kan däremot vara knepiga att hantera och lämpar sig endast för lindrig till måttlig hörselnedsättning. De kanske inte heller passar personer med väldigt trånga hörselgångar.

CROS hörapparater

Denna typ är avsedd för personer som endast är döva på ett öra. CROS står för ”contralateral routing of signals”. Hörapparaten fångar upp ljudet från den sida som hör dåligt och skickar det till det hörande örat.

BiCROS hörapparater

Ungefär som med CROS, är BiCROS avsett för de som är helt döva på ett öra men som också har viss hörselnedsättning på det bättre örat. De förstärker ljudet från båda sidor och skickar det till ditt hörande öra.

Benledningshörapparater

Dessa är avsedda för de som inte kan bära vanliga hörapparater på grund av hudproblem eller en missbildning i hörselgången.

De lämpar sig även för vissa personer som har ledningshinder; när ljudet inte kan passera fritt genom ytterörat och mellanörat, kanske till följd av en bestående skada. Man brukar emellertid först pröva att använda en vanlig hörapparat.

Benledningshörapparater kringgår ytterörat och mellanörat och skickar ljudvibrationerna direkt till innerörat via skallbenet. Du bär ett pannband eller särskilt förstärkta glasögon som bär en liten benvibrator bakom örat. Du kan inte känna vibrationerna, men för att det ska fungera bra måste apparaten hållas tryckt mot skallbenet. Därför kan det vara obekvämt att bära den under en längre tid. Den här typen av hörapparat brukar använda sig av analog teknologi.

Benförankrade hörapparater

Benförankrade hörapparater (bone anchored hearing aids, BAHA) kräver att en operation utförs för att placera ett litet titanimplantat i vårtutskottet bakom örat.

En titanskruv förs in genom huden och in i implantatet och en liten ljudprocessor kan därmed sättas fast på skruven med hjälp av ett fäste.

Processorn fångar upp ljudvågor och omvandlar dem till vibrationer, som passerar genom den implanterade skruven till skallbenet och vidare till innerörat. Huden runt skruven måste rengöras noggrant varje dag för att förhindra infektioner.

Possible benefits of hearing aids

Saker att tänka på

 • Hörapparaterna som är tillgängliga via Landstinget är mer synliga är de små, diskreta typerna, som bara kan skaffas privat och är ganska dyra.
 • Precis som med alla andra apparater måste de skötas, rengöras och få nya batterier.

Fördelar med hörapparater

 • Bättre förståelse av tal och samtal, både vid enskilda samtal och i grupper.
 • Förbättrad förmåga att urskilja varifrån olika ljud kommer.
 • Enklare att använda telefon.
 • Förbättrad förmåga att höra i miljöer med bakgrundsljud.
 • Färre konflikter med andra när det gäller ljudvolym på TV och radio
Key features of hearing aids

Hörapparatens viktigaste funktioner

 • Riktningsmikrofonsystem – De flesta hörapparater har två mikrofoner som kan sättas så att de fångar upp ljud framför dig, istället för bredvid eller bakom dig. Det gör det lättare för dig att fokusera på det du vill lyssna på i en bullrig miljö.
 • Dämpning av rundgång – Detta gör att pipandet, som kan vara ett problem med hörapparater, automatiskt minskar.
 • Automatisk brusminskning – Detta reducerar vissa konstanta bakgrundsljud, som trafikbuller.
 • Olika lyssningsprogram  – Dessa kan underlätta hörandet i olika lyssningssituationer. Vissa hörapparater anpassas automatiskt till olika ljudmiljöer, såsom tystnad eller buller.

 • Direkt ljudinmatning och Bluetooth – Dessa funktioner gör att din hörapparat kan anslutas direkt till andra externa ljudkällor, som mp3-spelare, mobiltelefoner eller lyssningshjälpmedel. Detta kan göras antingen trådbundet (direkt ljudinmatning) eller trådlöst via FM-teknologi, såsom Bluetooth.
 • Inställning för hörslinga – Allmänna platser, såsom biografer, teatrar, banker och biljettkontor, har ofta en hörslinga som minskar bakgrundsljudet. Din audionom måste aktivera din hörapparat för hörslingor för att du ska kunna ställa in hörapparaten för att använda dem.

Så här skaffar du hörapparat

Om du tror att du har problem med hörseln bör du först tala med din allmänläkare. Denne kan då utesluta eventuella övergående, behandlingsbara orsaker till din hörselnedsättning, t.ex. en vaxpropp eller en öroninfektion. Om man uteslutit övergående orsaker kan din allmänläkare remittera dig till en audionom, som är en specialist på hörselproblem och kan göra en utredning.

För närvarande ger Landstinget inga riktlinjer för hörapparater. Om testerna däremot visar att du behöver en hörapparat kan du få den gratis från din kommun.

Om du tror att du kommer att föredra ett privat alternativ kan du kontakta ett lokalt företag direkt. Om det visar sig att ditt problem är behandlingsbart kommer du förmodligen att skickas tillbaka till din allmänläkare.

För information om och hjälp med hörapparater