What do those technical terms mean?

Vad betyder de tekniska termerna?

Här är några av de vanligaste tekniska termerna som kommer att dyka upp när du söker information om implantatsystem.

Batteritid

Detta är hur lång tid din enhet kommer att fungera innan du behöver ladda den eller byta dess batterier. Om du får ditt implantat via din kommun kommer du även att få batterier. Du kan köpa till extra batterier och då välja den sort som bäst passar dina behov – om du exempelvis reser till en avlägsen plats kan det vara bättre att använda engångsbatterier än laddningsbara batterier.

Det är dock inte bara en fråga om att välja rätt märke eller rätt typ av batteri. Det implantatsystem du väljer är också viktigt. Vid varje utprovning justerar audionomen kodningsstrategin, vilket direkt kan påverka batteriets livstid i vissa implantatsystem. Det innebär att batteriet kan ta slut snabbare om kodningsstrategin ändras för att förbättra prestandan. Hos andra varumärken påverkar kodningsstrategierna inte batteriets livslängd. I sådana fall kan du räkna med att batteriet alltid har samma livslängd.

Hudflikens tjocklek kan också påverka batteriets livslängd.

Fråga din audionom:

 • Är batteriets livslängd alltid samma eller påverkas det av hur kodningsstrategin justeras på min audioprocessor?
 • Vilka olika batterialternativ finns det för varje enhet?
 • Vilka är för- och nackdelarna med varje typ av batteri, t.ex. laddningsbara batterier och engångsbatterier?

för att ta reda på hur batteriets livslängd påverkas i vardagslivet.

Framtida kompatibilitet med kommande teknologier

En ljudkodningsstrategi är den teknologi i audioprocessorn som omvandlar ljudsignalerna till elektriska stimuleringar, som implantatet för vidare till hjärnan. Detta gör att man kan uppfatta tal och musik. Ju bättre ljudkodningsstrategi, desto naturligare kommer talet och musiken att låta. Vissa implantat har ”sovande funktioner” som kan aktiveras av programvaran eller av själva ljudprocessorn, så att de blir kompatibla med mer avancerad ljudkodningsteknologi som kan komma i framtiden. På så sätt kan ditt implantat uppgraderas utan någon operation.

Fråga din audionom:

 • Kommer detta implantat att vara kompatibelt med framtida avancerade ljudkodningsstrategier?
 • Hur troligt är det att jag kommer att behöva byta ut mitt implantat i framtiden för att kunna dra nytta av den nyaste teknologin?

för att ta reda på mer om framtida fördelar med kompatibilitet i vardagen.

Bakåtkompatibilitet

Om en audioprocessor är ”bakåtkompatibel” kommer den att vara kompatibel med ett implantat som du kan ha haft i flera år. Detta innebär att du kan utnyttja den modernaste audioprocessorteknologin även om den inre delen av ditt implantat kanske använder äldre teknologi. Detta är viktigt eftersom du kan räkna med att ha ditt implantat i många år, kanske hela ditt liv, medan din audioprocessor måste bytas ut oftare. När du väljer en ny audioprocessor bör du kontrollera hur många års bakåtkompatibilitet den har.

Fråga din audionom:

 • Hur många års bakåtkompatibilitet har audioprocessorn?

för att lära dig mer om fördelarna med bakåtkompatibilitet.

MR-kompatibilitet och Tesla

Magnetisk resonanstomografi(MR)-skannrar använder kraftiga magneter för att skapa detaljerade bilder av en persons kropp och används allt oftare som hjälp för att ställa diagnos, så att man inte behöver explorativ kirurgi. De flesta implantaten är numera ”MR-kompatibla”, vilket innebär att magneten inte behöver opereras ut före skanningen för att sedan sättas in igen.

Däremot kan kompatibilitetsnivån variera. Standardstyrkan för en MR är 1,5 Tesla (magnetiska enheter), men kraftigare skannrar på 3,0 Tesla används allt oftare. Ju högre Tesla desto mer detaljerade blir bilderna. Detta är viktigt för att kunna ställa diagnos på exempelvis hjärntumörer. Eftersom det numera används allt högre styrkor i MR-undersökningarna är det viktigt att ta ett långsiktigt beslut om implantatets kompatibilitetsnivå.

Om ett implantat inte är kompatibelt med den rätta MR-styrkan skulle magneten behöva tas ut med hjälp av en operation före skanningen för att sedan sättas in igen efteråt. Detta är en enkel metod som används i öppenvården, men den är besvärlig eftersom du inte kommer att kunna använda din audioprocessor – och därmed inte kunna höra – förrän såret har läkt.

Om man inte tar ut magneten ur ett icke-kompatibelt implantat kan det uppstå problem, såsom suddiga bilder, avmagnetisering och att magneten råkar flyttas.

Fråga din audionom:

 • För hur många Tesla är mitt implantat MR-kompatibelt?
 • I vilka situationer kan man behöva göra en MR med 3,0 Tesla?
 • Vad händer om jag behöver en MR-undersökning med hög upplösning och mitt implantat inte är tillräckligt kompatibelt
 • Om magneten behöver tas bort, vad kommer då att krävas och hur lång tid tar det innan jag kan använda min audioprocessor igen efter att magneten har satts tillbaka?

för att diskutera MR-kompatibilitet lite noggrannare.

Elektroddesign

Under operationen kommer en elektrod att implanteras i din cochlea i innerörat. Elektrodkontakterna stimulerar nervcellerna som sitter längs med hela cochlean och reagerar på olika ljud, från låga till höga frekvenser. För att kunna höra alla sorts ljud behöver du en elektrod som är tillräckligt lång för att täcka hela din cochlea. Eftersom cochleans längd varierar från person till person bör du kontrollera att det system du har valt finns i ett antal olika längder, så att kirurgen kan välja den som bäst passar din cochlea och att du får bästa möjliga resultat.

Elektrodflexibilitet

Ju mjukare och flexiblare elektroden är, desto mindre risk för skada. Detta innebär att det endast finns en liten risk att den kan orsaka skador på de ömtåliga strukturerna i ditt inneröra och därmed har du större chans att bevara din naturliga hörsel, den så kallade resthörseln.

För att bevara resthörseln är det även viktigt att använda en passande kirurgisk teknik. Det är viktigt att bevara nervstrukturerna inuti din cochlea för att maximera dina chanser att kunna använda framtida behandlingar och teknologier.

Vissa elektroder har en färdig form, vilket underlättar för kirurgen när de ska föras in men gör dem även mindre flexibla. Elektroder som har många elektrodkontakter som sitter nära varandra brukar dessutom vara styvare en de med kontakter som sitter längre ifrån varandra. Ett annat problem som kan uppstå då elektrodkontakterna sitter nära varandra är att de kan komma att interagera med varandra, s.k. överhörning, vilket kan försämra ljudkvaliteten.

Fråga din audionom:

 • Hur stor täckning av cochlean kan jag få med de olika elektroderna?
 • Vilken elektrod är mjukast och flexiblast?
 • Vilken elektrod är bäst på att bevara min resthörsel?
 • Kan jag få se hur de olika elektroderna ser ut?
 • Används kirurgiska tekniker som är avsedda att undvika skador och bevara resthörseln?

 för att diskutera vilka olika elektroder som finns.

Ljudhantering/intelligent ljudanpassning

Ljudhantering/intelligent ljudanpassning

Alla audioprocessorer har olika inställningar som kan justeras efter den lyssningsmiljö du befinner dig i, vare sig det är ett tyst rum, en konserthall eller en bullrig restaurang. Du kan justera dem manuellt, med en fjärrkontroll, på samma sätt som du justerar volymen på TV:n. Dock blir enheterna allt bättre på att automatiskt detektera förändringar i miljön och justera ljudprogrammet därefter, så att du inte behöver pilla på några knappar.

Fråga din audionom:

 • Hur många program har de olika audioprocessorerna?
 • Vilka audioprocessorer justerar ljudet automatiskt?
 • Vilka är för- och nackdelarna med olika ljudhanteringssystem?

 för att ta reda på mer om fördelarna med ljudhantering i vardagen.

Vattentät

Vattentät

Du kan ha den på dig när du duschar eller simmar. Oftast är det inte själva audioprocessorn som är vattentät utan tillbehören, som du kan använda när du vill doppa dig helt och hållet.

Fråga din audionom:

 • Kan jag använda min audioprocessor när jag duschar eller simmar?
 • Har den vattentäta tillbehör?
 • Finns det en tidsgräns för hur länge jag kan ha audioprocessorn i vatten och samtidigt vara säker?
 • Begränsas audioprocessorn av vattendjupet?
 • Är den inre delen av implantatet säkert vid sportdykning och vilket vattendjup kan den garanterat klara?
 • Täcks vattenskador av företagets garanti och i så fall under vilka omständigheter?
 • Hur länge håller mina batterier när det vattentäta tillbehöret sitter på?
 • Går det att höra när det vattentäta tillbehöret sitter på?

för att diskutera de olika vattentåliga och vattentäta alternativen.

Vattentålig

Enheten är skyddad mot svett, regn, fuktighet och enstaka stänk men ska inte sänkas ned i vatten eller användas i duschen eller vid simning.

Dataloggning

Denna funktion registrerar allt om hur du använder din enhet från dag till dag, till exempel hur mycket tid du tillbringar i bullriga eller tysta miljöer och hur ofta volymen eller andra inställningar ändras. Därmed får din klinik veta hur din enhet ska justeras på rätt sätt för just dina behov och hur ditt rehabiliteringsprogram ska anpassas för att få bästa möjliga resultat.

Kontakta en mentor på HearPeers

för att noggrannare diskutera vilka designegenskaper de olika cochleaimplantaten har.