Välkommen till HearPeers

HearPeers är ett forum för hörselimplantatanvändare som gärna vill dela information och ge stöd, både känslomässigt och praktiskt, till andra som har eller vill skaffa hörselimplantat.

Om programmet

HearPeers mentorprogram erbjuder värdefullt stöd och information om hur det är att leva med ett hörselimplantat. På så sätt kan du få direktkontakt med hörselimplantatanvändare som har egen erfarenhet av samma bekymmer, som har gått igenom processen och som kan hjälpa dig med viktiga ord och begrepp. Sedan, om du skulle bestämma dig för att göra denna spännande hörselresa, finns det någon som kan stötta dig.

Kontakta en mentor

Mer om Lina

Lina

Nacka, Stockholm, Sweden,

 • Implantatmottagare
 • Cochleaimplantat
 • Ensidig dövhet

Mer om Kajsa

Kajsa

Stockholm, Lidingö, Sweden

 • Implantatmottagare
 • Cochleaimplantat
 • Ensidig dövhet

Mer om Cathrine

Cathrine

Södertälje, Sweden

 • Implantatmottagare
 • Cochleaimplantat
 • Bilateral hörselnedsättning

Mer om Carolina

Carolina

Köping, Sweden

 • Förälder eller vårdnadshavare till implantatmottagare under 18 års ålder
 • Cochleaimplantat
 • Bilateral hörselnedsättning

Mer om Calle

Calle

Umeå och Falun, Sweden

 • Implantatmottagare
 • Cochleaimplantat
 • Bilateral hörselnedsättning

Information om hörselnedsättning icon-hearing-loss

Ta reda på allt om hörsel, olika typer av hörselnedsättningar, deras orsaker, förebyggande åtgärder och mycket mer. Detta avsnitt beskriver hur du kan få din hörsel testad och vilka steg man får gå igenom när man ställer diagnosen hörselnedsättning.

Forumet HearPeers icon-mentor-programme

HearPeers forum är ett webbaserat forum för hörselimplantatanvändare, potentiella användare och alla som är intresserade av hörselimplantat. Det är här du kan ta kontakt och chatta med andra och dela erfarenheter.

Hörsellösningaricon-mentor-programme

Ta reda på mer om de potentiella lösningar som erbjuds, från icke-tekniska alternativ till hörapparater och hörselimplantat. I detta avsnitt får du också lära dig mer om tekniska termer, remissvägar, kirurgi samt myter och fakta om hörselimplantat.

Ta en titt på forumet

HearPeers webbaserade forum låter alla som är intresserade av hörselimplantat få kontakt med varandra. Det är här du kan ställa frågor och utbyta erfarenheter om du funderar på att skaffa ett hörselimplantat, har fått ett eller känner någon som har ett.

Hörselnedsättning i Sverige

Det finns ca 1,4 miljoner människor i Sverige som har någon form av hörselnedsättning. Även om många skulle ha nytta av att ta tag i problemet tidigt har forskning visat att det tar i genomsnitt tio år innan man gör något åt hörselnedsättningen.

Man kan känna sig chockad över att få veta att man har en hörselnedsättning och de första tecknen kan komma smygande. Om du har en närstående med hörselnedsättning kanske du inte vet var du kan få stöd. HearPeers mentorprogram är ett webbaserad forum för hörselimplantatanvändare och deras familjemedlemmar, som gärna vill stötta andra som går igenom liknande upplevelser.

Så fort du har fått diagnosen hörselnedsättning kan du välja mellan ett antal hörsellösningar. Ditt val är dels en smaksak, men kräver också noggrann rådgivning med yrkeskunnig vårdpersonal. Så här tycker HearPeers-mentorn Sarah, som är allmänläkare och mamma till två flickor med hörselnedsättning, om att välja ett hörselimplantat: ”Säg ja till erbjudanden om att prata med andra familjer med barn (eller vuxna) som har implantat. För mig och min familj var det verkligen till stor hjälp att få prata med andra.”

Varför startades mentorprogrammet HearPeers?

Vi vet att mängden information på internet kan kännas överväldigande och att det ibland känns mer förvirrande än användbart. Även om det är viktigt att prata med yrkeskunnig vårdpersonal och läsa produktbroschyrer finns det vissa frågor som endast kan besvaras av hörselimplantatanvändare.

Vare sig du är förälder till ett barn med hörselnedsättning, en vuxen vars hörselnedsättning håller på att försämras eller en användare som funderar på att skaffa ytterligare ett implantat, så finns det någon som kan dela sin kunskap och sina erfarenheter med dig.

Ta kontakt via sociala medier